Irakin ”passidelegaatiolla” ketunhäntä kainalossa

Yle uutiset julkaisi tänään 12.9. artikkelin, jossa kerrottiin Irakin sisäministeriön saapuvan Suomeen jakamaan passeja jopa 500 irakilaiselle. Eli artikkelin mukaan irakilaiset turvapaikanhakijat voivat hakea ensimmäistä kertaa Suomesta oman maansa passia, jonka avulla he pystyisivät hakemaan Suomesta työperäistä oleskelulupaa. Täällä oleville turvapaikanhakijoille kyseinen ”uudistus” on todella läpinäkyvä ja voi vain miettiä mitä Irakin sisäministeriön ”passidelegaatio” on selittänyt Suomen viranomaisille.

On havaittavissa, että maamme maahanmuuttopolitiikka ja ministeriöt eivät ole nyt ajan tasalla. Joko olemme typerän sinisilmäisiä tai artikkeli ei ole täysin faktapohjainen. Artikkelin perusteella voi saada sisäministeriöstämme todella hölmön kuvan.

Pohditaan asiaa juurta jaksain. Joukko irakilaisia on lähtenyt sekasortoa karkuun omasta kotimaastaan ja elävät täällä salaa, maan alla, monen kielteisen päätöksen jälkeen. He siis pitävät täällä oleskelua parempana kuin asumista omassa kotimaassaan. Ja yhtäkkiä ne, jotka ovat aiheuttaneet sekasorron heidän kotimaassaan, saapuvat heidän luokseen Suomeen tarjoamaan heille oman kotimaansa passeja. Ja kaiken lisäksi irakilaisilla on tähänkin saakka ollut täysvaltainen suurlähetystö Suomessa. Tämänkaltaisten läpinäkyvien ansojen ilmaantuminen saa kyseiset turvapaikanhakijat hakeutumaan entistä syvemmälle ”maan alle”.

Ihmettelen myös suuresti, että Suomesta on useasti lähtenyt erilaisia, tietyistä päättäjistä koostuvia delegaatioita Irakiin ”käymään kauppaa” kielteisten turvapaikkapäätösten saaneiden henkilöiden palautuksista. On ollut aiemmin myös puhetta siitä, että Irakin viranomaisille olisi maksettu jonkinlaisia avustusrahoja, jotta kielteisten turvapaikkahakemusten saaneiden palautusta voitaisiin nopeuttaa. Kuitenkaan useiden yritysten jälkeen virkamiehet eivät ole päässeet yhteisymmärrykseen käännyttämisprosesseista. On jopa käynyt niin, että osa etukäteen sovituista käännyttämisistä on pantu toteen, mutta laskeuduttuaan Irakiin ovat Irakin viranomaiset ilmoittaneet, etteivät ota heitä vastaan.

Hyvin todennäköisesti hyväuskoiset maamme päättäjät luulevat saavansa tällä tavoin mm. irakilaisia käännytettäväksi helpommin, mutta eivät ymmärrä, että asiat voivat mutkistua entisestään Irakin kanssa. Koska otamme opiksemme menneistä?  Suomella on selvästi oma lehmä ojassa, mutta ymmärtääkö maamme päättäjät, että Irakilla pilkottaa jälleen ketunhäntä kainalossa?

 

Muhis Azizi

Turun monikulttuurisuusneuvoston Pj.,

Erikoistuva maahanmuuttoasiantuntija

 

 

MuhisAzizi
Kokoomus Turku

Turun kaupunginvaltuutettu, kaupungin hallituksen jäsen

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu