MuhisAzizi Vastaa sivistymättömyyteen suvaitsevaisuudella.

Irakin ”passidelegaatiolla” ketunhäntä kainalossa

Yle uutiset julkaisi tänään 12.9. artikkelin, jossa kerrottiin Irakin sisäministeriön saapuvan Suomeen jakamaan passeja jopa 500 irakilaiselle. Eli artikkelin mukaan irakilaiset turvapaikanhakijat voivat hakea ensimmäistä kertaa Suomesta oman maansa passia, jonka avulla he pystyisivät hakemaan Suomesta työperäistä oleskelulupaa. Täällä oleville turvapaikanhakijoille kyseinen ”uudistus” on todella läpinäkyvä ja voi vain miettiä mitä Irakin sisäministeriön ”passidelegaatio” on selittänyt Suomen viranomaisille.

On havaittavissa, että maamme maahanmuuttopolitiikka ja ministeriöt eivät ole nyt ajan tasalla. Joko olemme typerän sinisilmäisiä tai artikkeli ei ole täysin faktapohjainen. Artikkelin perusteella voi saada sisäministeriöstämme todella hölmön kuvan.

Pohditaan asiaa juurta jaksain. Joukko irakilaisia on lähtenyt sekasortoa karkuun omasta kotimaastaan ja elävät täällä salaa, maan alla, monen kielteisen päätöksen jälkeen. He siis pitävät täällä oleskelua parempana kuin asumista omassa kotimaassaan. Ja yhtäkkiä ne, jotka ovat aiheuttaneet sekasorron heidän kotimaassaan, saapuvat heidän luokseen Suomeen tarjoamaan heille oman kotimaansa passeja. Ja kaiken lisäksi irakilaisilla on tähänkin saakka ollut täysvaltainen suurlähetystö Suomessa. Tämänkaltaisten läpinäkyvien ansojen ilmaantuminen saa kyseiset turvapaikanhakijat hakeutumaan entistä syvemmälle ”maan alle”.

Ihmettelen myös suuresti, että Suomesta on useasti lähtenyt erilaisia, tietyistä päättäjistä koostuvia delegaatioita Irakiin ”käymään kauppaa” kielteisten turvapaikkapäätösten saaneiden henkilöiden palautuksista. On ollut aiemmin myös puhetta siitä, että Irakin viranomaisille olisi maksettu jonkinlaisia avustusrahoja, jotta kielteisten turvapaikkahakemusten saaneiden palautusta voitaisiin nopeuttaa. Kuitenkaan useiden yritysten jälkeen virkamiehet eivät ole päässeet yhteisymmärrykseen käännyttämisprosesseista. On jopa käynyt niin, että osa etukäteen sovituista käännyttämisistä on pantu toteen, mutta laskeuduttuaan Irakiin ovat Irakin viranomaiset ilmoittaneet, etteivät ota heitä vastaan.

Hyvin todennäköisesti hyväuskoiset maamme päättäjät luulevat saavansa tällä tavoin mm. irakilaisia käännytettäväksi helpommin, mutta eivät ymmärrä, että asiat voivat mutkistua entisestään Irakin kanssa. Koska otamme opiksemme menneistä?  Suomella on selvästi oma lehmä ojassa, mutta ymmärtääkö maamme päättäjät, että Irakilla pilkottaa jälleen ketunhäntä kainalossa?

 

Muhis Azizi

Turun monikulttuurisuusneuvoston Pj.,

Erikoistuva maahanmuuttoasiantuntija

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Aivan. Maamme päättäjien ja tässä eritoten kokoomuslaisen ministeri Mykkäsen sinisilmäisyys yhdessä ministeriön virkamiesten kanssa paistaa todella kirkkaasti.

Mainitussa ylen uutisoinnissahan Mykkänen nimenomaan on perustellut passien jakamista työhön perustuvan oleskeluluvan myöntämisellä. Onko todellakin niin, että meillä ei ole päättäjillä ollut minkäänlaista maan edun huomioon ottamista, kun maahan päästettiin "kavereita" tulemaan ilman passeja ja jopa väärillä henkilötiedoilla? Nyt sitten ollaan valmiita ottamaan nämä kotimaahansa palaamaan kieltäytyvät heti työhön ja antamaan oleskelulupa. Hiiteen koko kokoomuslainen politiikka, koska puolueella ei ole oman maan kansalaisten etua ajavaa halua ja tahtoa. Sama luonnollisesti koskee kahta muutakin hallituspuoluetta (kesk ja sin).

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Miten ihmeessä tähän on tultu, että ministeritason toimijat pitävät naiiviutta suorastaan moraalisena velvollisuutenaan.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Täällä on toinenkin kirjoitus aiheesta. Kommentoin sinne juuri, että Helsingissä tosiaan on täysivaltainen Irakin suurlähetystö, ja se kyllä antaa passin Irakin kansalaiselle.

Viimeiset neljä passiani minä olen noutanut Shanghain Suomen pääkonsulaatista. Ei edes minua varten ole tarvittu passidelegaatiota Suomesta.

Käyttäjän tittaandersson kuva
Titta Andersson-Bohren

Kommentoinkin tätä toiseen ketjuun jo, mutta Irakin Helsingin suurlähetystö ei siis myönnä passeja. Lähin passihakemusten jättöpaikka irakilaisille on Tukholmassa sijaitseva Irakin suurlähetystö. Vanhentuneella passilla ei kuitenkaan saa matkustaa Ruotsiin.

Myös afganistanilaisilla on ollut samanlainen järjestely käytössään aiemmin, sillä hekään eivät ole saaneet passejaan uusittua Suomessa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Kiinnostava tieto Irakin suurlähetystöstä. Se ei kuitenkaan vaikuta alustuksen varsinaiseen asiaan.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Voihan mennä hakemaan turvapaikkaa. Ei siihen ole passia ennenkään tarvittu. Samalla voi sitten hakea sen uuden passin. Yksinkertaistettu EU:n toiminta eli vapaa sisärajojen ylittäminen ilman schengen sopimuksen edellyttävää lupaa, "asylum".

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Vai ei Irakin Helsingin suurlähetystö siis myönnä passeja. No, sehän on kokonaan heidän päätettävissään, siinä kuin valtuuskuntienkin lähettäminen, eikä sitä pidä ottaa tekosyyksi millekään.

Kaikki laittomasti Suomessa oleskelevat, taloudellisissa vaikeuksissa olevat irakilaiset on syytä ohjata aina Irakin suurlähetystöön, os. Lars Sonckin tie 2, 00570 Helsinki. Suurlähetystöllä on velvoite tarjota konsulinapua pulaan joutuneille maansa kansalaisille – eikä suinkaan Suomen veronmaksajilla ulkomaalaisille.

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

"Ja kaiken lisäksi irakilaisilla on tähänkin saakka ollut täysvaltainen suurlähetystö Suomessa."

Tämä on hyvä huomio. Se erottaa tämän tapauksen vuosi sitten Suomeen tulleesta Afganistanin delegaatiosta, jolla oli sama tarkoitus. Afganistanilla ei ole/ollut suurlähetystöä Suomessa.

Kaikkinensa odottaisin Mykkäseltä lisäselvitystä asiasta, koska ainakin hesarin uutisessa termit menivät nii pahasti sekaisin, ettei oikein ottanut selvää mistä tässä on kyse, laillisesti vai laittomasti maassa oleskelevista.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Onhan Irakin suurlähetystö jo aiemmin antanut paljonkin passeja, jotta pääsivät palaamaan vapaaehtoisesti kotiin. Näyttääkin varsin selvältä, että kyseessä onkin juuri kieltäytyneiden passien saamisesta ja siten maahan jäämisestä työperäisellä oleskeluuvalla.

Suomi maksaa Irakille avustusta ja siellä on ollut, jos ei ole vieläkin, sotilaskouluttajia. Miksi avustetaan ja maa ei ole valmis hyväksymään kansainvälisistä sopimuksista huolimatta oman maan kansalaisten vastaanottamista?
Kaiken kukkuraksi tänne on migrin tilaston mukaan saapunut toukokuun loppuun mennessäkin (tuon jälkeen ei tilastoa ole nähtävissä) eniten juuri Irakista turvapaikanhakijoita. Voi vain kysyä ministeri Mykkäseltä, miksi edelleen sallitaan irakilaisten maahan tuleminen, jos odotettavissa on paluusta kieltäytyminen?

Käyttäjän tittaandersson kuva
Titta Andersson-Bohren

Yllä keskusteltiinkin jo suurlähetystöasiasta eli tosiaan Suomessa sijaitsevaan suurlähetystöön ei voi jättää passihakemuksia vaan lähin lähetystö hakemuksille olisi Ruotsissa.

Mitä tulee henkilön oleskelun tai työskentelyn muuttumiseen laittoman ja laillisen välillä, niin oltuaan Suomessa 6 kuukautta, turvapaikanhakija voi olla ilman passiakin laillisesti töissä. Jos turvapaikanhakija saa kuitenkin kielteisen turvapaikkapäätöksen, muuttuu hänen oleskelunsa laittomaksi eikä hän voi enää jatkaa työskentelyä - ennen kuin hänelle esimerkiksi myönnetään työntekijän oleskelulupa olemassa olevan työpaikan perusteella.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Yllä keskusteltiinkin jo suurlähetystöasiasta eli tosiaan Suomessa sijaitsevaan suurlähetystöön ei voi jättää passihakemuksia vaan lähin lähetystö hakemuksille olisi Ruotsissa."

Oletettavasti nämä irakilaiset ovat tulleet Ruotsissa ja näitä saapuu sieltä edelleen koska Suomi ei palauta irakilaisia.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"Artikkelin perusteella voi saada sisäministeriöstämme todella hölmön kuvan."

Ministeriö on ministerinsä nökäinen.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

”– Maahanmuuttovirasto tarkistaa tietenkin työpaikan ja passin ohella turvallisuustekijät ja henkilön taustat normaalisti, sanoo ministeri Mykkänen.

Juttua korjattu Mykkäsen sitaattien osalta 12.9. klo 20.46: Turvallisuustekijöitä ja henkilöiden taustoja eivät tarkista irakilaisviranomaiset vaan Maahanmuuttovirasto.”

Mykkänen näyttää valehtelevan, koska Migri kieltää osallistuvansa lainkaan prosessiin. Toni Pihkola linkkasi Migrin twiittiin.

Käyttäjän tittaandersson kuva
Titta Andersson-Bohren

Migrillä ei ole luonnollisesti mitään toimivaltaa irakilaisten passiprosessissa. Käytännön toteutus ja vastuu passien myöntämisestä on Irakin viranomaisilla. Suomen viranomaiset eivät osallistu prosessiin, vaan Migrin rooli on informoida vastaanottokeskuksissa ja asiakaspisteissä irakilaisia tästä mahdollisuudesta.

Työntekijän oleskeluluvan myöntäminen taas on oma asiansa ja se on Migrin toimivaltaa. Työntekijän oleskelulupahakuprosessiin pääseminen edellyttää voimassa olevaa matkustusasiakirjaa (eli käytännössä passia).
Pelkkä passi ei silti tietenkään yksin riitä työntekijän oleskelulupaan. Migri tarkistaa tämän prosessin yhteydessä, että passin lisäksi henkilöllä on asianmukainen työpaikka ja että kaikki muutkin oleskeluluvan edellytykset täyttyvät (mm. henkilöiden taustat tarkistamalla). Lisäksi työntekijän oleskelulupa edellyttää TE-toimiston positiivista osapäätöstä.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

No ei sellaista kukaan ole väittänyt, että Migri passeja myöntäisi. Ylen artikkeli oli sekava, koska kai irakilaisviranomaiset sentään passin myöntäessään tarkistavat taustat ja turvallisuustekijät?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

”Irakin lain mukaan kadonneesta passista pitää ilmoittaa julkisesti paikallisessa lehdessä, jotta voi hakea uutta passia. Suurlähetystö ei myönnä uutta passia ilman tätä julkista ilmoitusta passin katoamisesta.

Suomessa olevat Irakin kansalaiset joutuvat hakemaan passia Irakin Tukholman suurlähetystöstä, sillä maan Helsingin suurlähetystö ei tiettävästi tällä haavaa hoida passiasioita.”

https://www.satakunnankansa.fi/satakunta/miksi-tur...

Tästä älyttömyydestä huolimatta passiasian olisi voinut hoitaa akkreditoimalla Tukholman suurlähetystön konsulaatin Helsinkiin.

Käyttäjän tittaandersson kuva
Titta Andersson-Bohren

Turvapaikanhakijoilla on Suomen lainsäädännön mukaan oikeus työskennellä täällä oltuaan maassa 3 kuukautta (jos heillä on voimassa oleva matkustusasiakirja) tai 6 kuukautta (mikäli matkustusasiakirja puuttuu). Suomessa on joukko irakilaisia, jotka ovatkin turvapaikanhakuprosessinsa aikana työllistyneet ja voisivat siten hakea työntekijän oleskelulupaa, mutta heidän passinsa on esimerkiksi vanhentunut. Passidelegaation avulla nämä henkilöt voivat halutessaan uusia passinsa, ja voivat tämän jälkeen hakea esimerkiksi työntekijän oleskelulupaa.

Tämähän ei toki tarkoita, että lupa aina myönnetään, koska prosessi edellyttää työntekijöiden kohdalla sekä TE-toimistojen osapäätöstä mm. saatavuusharkinnasta ja työn ehdoista että Migrin tarkistusta yleisistä oleskeluluvan myöntämisen ehdoista.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Ehkä maailman sinisilmäisin kirjoitus. Aina miettii uskooko tuohon kirjoittajakaan. Vuosi sitten nähtiin samanlainen episodi jossa Afganistan pisti pystyyn pikakonsulaatin Sellon kirjastoon josta myös sain mm. passeja. Ja niin sitten sama kuvio Irakin kanssa.
Sitten tässäkin ketjussa itse asialle ummistetaan silmät ja kirjaillaan diipadaapaa. Yksi linkki riittää Transparancy Internationalin korruptioluku josta voi etsiskellä Irakin ja Afganistanin suoritukset, jos intoa riittää voi Frontexin infoon dokumenttiväärennöksiin ja siihen mitä kaikkea rahalla saa ja lopulta voi miettiä kokoomuksen motiiveja epävirallisten pikakonsulaattien tukemiseen (tämä on se vaikein kohta kun.ei.voi.ymmärtää.mitä.niiden.hanavedess.on)

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Tuo yksikön ensimmäinen persoona "myös sain mm. passeja" lienee kirjoitusvirhe, mutta kommenttisi on muutenkin sekava ja tärähtänyt. Viittaatko "kokoomuksen motiiveilla" nyt Mykkäseen vai Aziziin? Onko "maailman sinisilmäisin kirjoitus" Ylen uutinen vai asiantuntijakommentti, johon olit vastaavinasi?

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Kun keskusteluun on nyt saatu mukaan sisäministeri Mykkäsen erityisavustaja, voisiko Titta Andersson-Bohren ystävällisesti kertoa meille tämänhetkisen täsmällisimmän arvion Suomessa laittomasti oleskelevien lukumäärästä ja jakaumasta eri kansallisuuksien kesken. Kiitos!

Käyttäjän TiinaKarjalainen1 kuva
Tiina Karjalainen

" mutta laskeuduttuaan Irakiin ovat Irakin viranomaiset ilmoittaneet, etteivät ota heitä vastaan."
Olen aina ihmetellyt miksi nämä muslimimaat ei ota takaisin tai ylipäätään ota noita jotka tulee tänne.
Nytkin palautettavat laitettu taksin :O

Heikki Nordfors

En näe pilkottamista... pikemminkin törrötää julkisesti esillä tuo häntä ja näyttää siltä että se on itse pääpaholaisen häntä.

Toimituksen poiminnat