Joulu

Joulu ja suomalainen mieli

Olen asunut Suomessa vuodesta -1997 lähtien, joulun perinne ja sen merkitys suomalaisille alkaa olla minulle jo hyvinkin tuttua.

Olen päätellyt että joulu on se asia joka yhdistää suomalaiset.
Se on käsittämätöntä kuinka on paljon kiirettä, työpaikoilla vuosiraporttien kirjoittamista, lahjojen ostamista, tulevan vuoden aikataulujen järjestämistä, tai jopa niin, että yt-neuvotteluiden jälkeen tietää odottavansa työttömyyttä tulevana vuonna. Siitä huolimatta tunnelma on korkealla, koska joulu on ovella.

Joulu todella yhdistää suomalaiset.
Kävin postissa, jossa en aina ole saanut ystävällistä asiakaspalvelua, mutta nyt vaikka jonossa ennen minua seisoi yli 30 ihmistä, kassalle päästyäni asiakaspalvelija palveli tehokkaasti ja ystävällisesti ja lähetyksenhintakin oli yllättävän edullinen paketin kokoon ja painoon nähden.
Ihmiset olivat iloisia ja työntekijät painoivat otsat hiessä töitä, mutta tunnelma oli lämmin kaikesta huolimatta. Postissa ei kyllä huomannut mitenkään talouskriisi tunnelmia.

Olen nyt joulun alla tuntenut oloni sellaiseksi, että olen maassa, jossa ovat kaikki kuin yhtä perhettä.
Torilla kerätään hyvällä mielellä, räntäsateen alla, lahjoituksia köyhille ja toivotellaan hyvää joulua. Pääsee piparilla bussiin ja bussissa joulupukki jakelee suklaata ja toivottaa hyvää joulua kaikille uskontokunnasta tai kulttuurista riippumatta, ja juttelee niitä ja näitä ja vitsailee. Myös asiakkaat vitsailevat ja juttelevat takaisin, ovat iloisia ja avuliaita. Usein kuulee sanottavan että suomalaiset ovat jotenkin juroja tai vetäytyviä, mutta minusta nyt joulun alla tällainen jurous on ollut tipotiessään.

Olen miettinyt, että elämme yhteiskunnassa, jossa byrokratian paineet ovat todella kovat, kärsimme nuorisotyöttömyydestä ja että Suomi on maa, jossa käytetään todella paljon masennuslääkkeitä. Elämme myös kaamosaikaa tällä hetkellä, mutta näiden seikkojen negatiivisia vaikutuksia ei ole huomannut millään tavoin viimeisen kuukauden aikana. Olen sitä mieltä, että nyt eletään aikoja, johon tarvittaisiin moisia yhteisiä tapahtumia lisää, jotka loisivat yhteishenkeä ihmisten välille.
Jouluvirettä tarvitaan tähän yhteiskuntaan ja joulun kaltaisia juhlia pitäisi olla enemmänkin tällaisessa maassa luomaan läheisrakkautta, lähentämään sukulaissuhteita ja tuomaan rauhaa ja iloa ihmisten elämään. Joulu on aika, jolloin ladataan tyhjentyneitä akkuja ja valmistaudutaan uuteen vuoteen.

Uusi vuosi tuleekin kaikesta päätellen olemaan todella haastava. Siksi toivoisinkin sydämestäni, että ihmiset hakisivat myös samanlaista joulun aikana vallitsevaa tunnelmaa myös jatkossa, että yhteisöllisyys jatkuisi samalla tavalla. Ajattelisin että joulu on ikään kuin lääke Suomalaisille. Ihmiset saavat olla mitä he oikeasti ovat, ja voi nähdä kuinka rentous ja avoimuus tulevat esiin pidättyväisyyden tieltä.

Toivotan jokaiselle joulun viettäjälle erittäin mukavaa joulua ja muistuttaisin, että hyvät ihmiset jatkakaa samaan malliin nyt ja aina. Yhteisöllisyys, onni, ilo ja toisista välittäminen; sitä tarvitaan myös nyt ja aina. Olkaamme ”joulumielellä” jatkossakin, myös joulun päätyttyä. Älkää välittäkö lisäkiloista, kyllä se siitä!

Muhis Azizi

MuhisAzizi
Kokoomus Turku

Turun kaupunginvaltuutettu, kaupungin hallituksen jäsen

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu